Бонус
uk language logoУкр
  • ru language logoРосійська
  • uk language logoУкраїнськаcheck icon

У США і Канаді стартувала Професійна жіноча хокейна ліга

У США і Канаді стартувала Професійна жіноча хокейна ліга

У Північній Америці розпочався новий жіночий клубний хокейний турнір – Професійна жіноча хокейна ліга (PWHL). Перший матч чемпіонату провели «Торонто» і «Нью-Йорк».


Учасницями цієї ліги стали шість команд із США та Канади: «Нью-Йорк», «Міннесота», «Бостон», «Оттава», «Монреаль» та «Торонто».


Влітку цього року було узгоджено колективний договір (CBA) за аналогією з жіночою Національної баскетбольної асоціації (НБА). 


Згідно з угодою, яка діятиме до 2031 року, мінімальна зарплата хокеїсток у PWHL склала $35 000 на рік.


Кожна команда проведе 24 матчі у регулярному чемпіонаті з перервами у лютому та квітні через жіночий чемпіонат світу з хокею. Плей-оф PWHL розпочнеться 6 травня 2024 року – чотири найкращі команди визначать фіналісток у півфінальних серіях.


У вересні 2023-го відбувся драфт PWHL. Під першим номером «Міннесота» обрала чемпіонку світу 2023 року у складі збірної США Тейлор Гейз. Загалом на драфті обрали 90 гравчинь із пулу з 268.


У першому матчі в історії PWHL «Торонто» на домашній арені зіграв проти «Нью-Йорка». Гості здобули перемогу з рахунком 4:0, дебютний гол сезону забила захисниця Елла Шелтон.


Варто зауважити, що PWHL – третя спроба створити жіночий аналог Національної хокейної ліги (НХЛ) у США і Канаді. Перед цим були Канадська жіноча хокейна ліга (2007-2019) та Національна жіноча хокейна ліга (2015-2023), пізніше перейменована на Прем’єр-федерацію з хокею (PHF).


Цьогоріч права на PHF придбав американський бізнесмен Марк Волтер, який входить до групи власників футбольного «Челсі» та бейсбольних «Лос-Анджелес Доджерс». Невдовзі було оголошено про об'єднання PHF з Асоціацією професійних жінок-хокеїсток та створення нового турніру – PWHL.

Підпишіться, щоб першими отримувати свіжі новини про світ спорту та онлайн казино

home subscribe background