Бонус
uk language logoУкр
  • ru language logoРосійська
  • uk language logoУкраїнськаcheck icon

Україна визначилася з учасницею Ігор-2024 з дзюдо через внутрішній відбір

Україна визначилася з учасницею Ігор-2024 з дзюдо через внутрішній відбір

Збірна України з дзюдо визначилася зі спортсменкою, яка представлятиме команду на Олімпіаді-2024 у ваговій категорії 78 кг. Нею стала Єлизавета Литвиненко.


Про це повідомляє повідомив головний тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва, передає Суспільне Спорт.


Відомо, що основна частина відбору на Угри у Парижі проходить через рейтинг. Для того, щоб потрапити туди, українські дзюдоїсти мають потрапити у топ-17 олімпійського рейтингу у своїй ваговій категорій. В одній з вагових категорій «синьо-жовті» мають високу конкуренцію на єдину ліцензію: на неї претендують дві дзюдоїстки — Єлизавета Литвиненко та Юлія Курченко.


Обидві виступили на чемпіонаті Європи-2024 у Загребі (Хорватія). Литвиненко поміла п'яте місце, а Курченко стала сьомою. Завдяки кращому результату на Євро-2024 Литвиненко відірвалася від Курченко в олімпійському рейтингу майже на 500 очок.


За словами Дуброва, у команді заздалегідь розробили систему внутрішнього відбору на Ігри-2024, і після чемпіонату Європи було вирішено остаточно визначитися зі спортсменкою, яка туди поїде.


«Ситуація закрита. У нас було зібрання команди. Спортсменам було вже об'явлено, що на Олімпіаду у цій ваговій категорії йде Єлизавета Литвиненко. Ми маємо систему відбору, яка у нас підписана, і цей чемпіонат Європи був останнім змаганням, після якого ми повинні були внутрішньо [визначитися]. Це не світова [систему відбору], а саме внутрішня, щоб зняти зі спортсменів цей психологічний тягар, щоб вони вже могли спокійно готуватися до чемпіонату світу та Олімпійських ігор. І за усіма цими критеріями на Олімпіаду їде Єлизавета Литвиненко», – зазначив тренер.


Він додав, що вибір на користь Литвиненко було зроблено через те, що вона мала кращі результати під час олімпійського циклу. Серед них – бронзова медаль ЧСу-2022 – єдина медаль України на рівні світових першостей за останні два роки.


Хто ще з українських дзюдоїстів проходить на Олімпіаду-2024 через рейтинг?

  • 60 кг. Чоловіки: Дільшот Халматов (дев'яте місце)
  • 66 кг. Чоловіки: Богдан Ядов (12-те місце)
  • 81 кг. Чоловіки: Михайло Свідрак (26-те місце, континентальна квота)
  • 57 кг. Жінки: Дар'я Білодід (11-те місце).


Нагадаємо, олімпійський рейтинг з дзюдо закриється 25 червня.


Україна має 90 перепусток на Олімпійські ігри у 16 видах спорту. Автором останньої став Олександр Погорілко (у бігу на 400 м).

Підпишіться, щоб першими отримувати свіжі новини про світ спорту та онлайн казино

home subscribe background