Бонус
uk language logoУкр
  • ru language logoРосійська
  • uk language logoУкраїнськаcheck icon

УЄФА все-таки вимагає змінити форму збірної України з футболу – потрібно прибрати одну фразу

УЄФА все-таки вимагає змінити форму збірної України з футболу – потрібно прибрати одну фразу

Як стверджують українські та російські ЗМІ, УАФ за наполяганням УЄФА змушена прибрати з форми збірної України на Євро фразу «Героям слава». На думку УЄФА, це гасло є політичним девізом. При цьому «Слава Україні» та карта країни з Кримом залишилися без змін.

Нагадаємо, що раніше Російський футбольний союз УЄФА висловив невдоволення і в деякій мірі обурення щодо елемента дизайну форми української збірної, а саме карти з територією Криму. За словами президента УАФ Андрія Павелко, ще задовго до презентації форма попередньо була схвалена УЄФА і не повинна була викликати розбіжностей. Проте, у відповідь на російський запит, УЄФА ще раз проаналізував форму. В результаті Союз повернувся до своєї позиції, аргументуючи її резолюцією 68/262. Вона була прийнята членами-державами Генеральної Асамблеї ООН з тими межами території України, які позначені на обговорюваній формі. Тому даний елемент дизайну форми розроблений у відповідності з усіма принципами статті 12 правил УЄФА в частині екіпіровки, як вважає Союз.

Що стосується слогану «Слава Україні», нанесеного на зовнішню частину футболки збірної, то він вже був затверджений в 2018 році і, на думку УЄФА, повністю відповідає регламенту Союзу про екіпіровку, зокрема статтям 13 і 19. Незалежно від контексту, слоган являє собою нейтральну фразу загальнонаціонального значення, позбавлену політичної наповненості. Внаслідок цього він має право розташовуватися на формі української збірної.

Новий слоган «Героям слава», для якого створено дизайн форми пізніше, УЄФА розглянув і затвердив в грудні 2020 року. На той момент між цими двома слоганами ще не простежувався чіткий взаємозв'язок. При повторному детальному розгляді УЄФА прийняв таке рішення: це поєднання набуло історичний і мілітаристський контекст і в наш час має політичну природу.

У зв'язку з цими аргументами слоган повинен бути вилучений, як сказали в УЄФА. Це дозволить українській збірній користуватися даною екіпіровкою на матчах, що проводяться під егідою УЄФА, на підставі статті 5 регламенту УЄФА про екіпіровку.

Нагадаємо, що перший матч на Євро українська збірна проведе 13 червня.

Підпишіться, щоб першими отримувати свіжі новини про світ спорту та онлайн казино

home subscribe background