Бонус
uk language logoУкр
  • ru language logoРосійська
  • uk language logoУкраїнськаcheck icon

МОК додатково перевірить «нейтральних» спортсменів перед допуском на ОІ-2024

МОК додатково перевірить «нейтральних» спортсменів перед допуском на ОІ-2024

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) проведе додаткову перевірку «нейтральних» спортсменів з Росії та Білорусі перед допуском їх на Олімпійські ігри-2024, які відбудуться у Парижі з 26 липня до 11 серпня.


Про це повідомив речник МОК Марк Адамс.


Попри те, що критерії «нейтральності» були сформовані МОК ще у березні 2023 року, не у всіх видах спорту цим атлетам обмежили виступи на міжнародних змаганнях. Наприклад, на чемпіонаті світу-2023 з дзюдо брали участь представники ЦСКА, схожі порушення виявляли й в інших видах спорту.


За словами Адамса, всі попередні змагання, де були допущені росіяни та білоруси «нейтральному» статусі, проводилися виключно відповідними міжнародними федераціями. Попри це, в МОК вирішили провести свою незалежну оцінку відповідності «нейтральних» атлетів критеріям допуску – вона й визначить, чи можуть вони виступати на Олімпіаді.


«Попередні змагання проводилися під егідою [спортивних] федерацій. Ми встановили рекомендації та задоволені тим, що вони зробили. Ми ж відповідальні за свої змагання: хоча вони проводяться міжнародними федераціями, але під нашою егідою у Парижі. Тож ми маємо бути впевненими у цьому, бо несемо відповідальність. Саме тому ми ухвалюємо ці додаткові заходи, завдяки яким усі відчуватимуть себе більш впевнено та комфортно», – наголосив речник МОК.


Він також додав, що у процес додаткової перевірки буде залучена незалежна організація аналітиків. Вона не матиме безпосереднього відношення до МОК, але саме на базі висновків, які нададуть ці аналітики щодо кожного «нейтрального» спортсмена й буде визначено можливість їх допуску до Ігор.


Деталей процесу Адамс не повідомив.


«Однак ми у процесі визначення та призначення незалежних аналітиків з репутацією належного врядування. Вони перевірятимуть кожного з цих спортсменів, щоб переконатися, що вони не порушують наших рекомендацій. Можна бути впевненими, що ті атлети, які подолали кваліфікацію та пройшли через один процес [перевірки] потім пройдуть через інший під егідою МОК. Але він проводитиметься за допомогою незалежної організації», – додав Марк.


Нагадаємо, наприкінці 2023 року російських та білоруських спортсменів допустили на Олімпіаду-2024 під «нейтральним» прапором. При цьому в МОК вказували, що відповідні атлети мають виконати всі критерії допуску: не мати відношення до збройних сил Росії та Білорусі чи інших військових формувань, а також не бути поміченими в активній підтримці війни в Україні.

Підпишіться, щоб першими отримувати свіжі новини про світ спорту та онлайн казино

home subscribe background