Бонус
uk language logoУкр
  • ru language logoРосійська
  • uk language logoУкраїнськаcheck icon

Жан Беленюк про допуск росіян до змагань: Це не дасть нашим спортсменам жодної можливості виступати

Жан Беленюк про допуск росіян до змагань: Це не дасть нашим спортсменам жодної можливості виступати

В інформаційному просторі України не вщухають обговорення скандального рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) щодо допуску російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань. Нехай з певними обмеженнями, проте для українського суспільства такі рекомендації є неприйнятними та незрозумілими.

Кабінет міністрів України, своєю чергою, заборонив участь українців у змаганнях, де будуть присутні атлети з РФ чи РБ. А у Міністерства молоді та спорту заявили, про позбавлення статусу національних тих федерацій, які не бойкотуватимуть такі змагання.

Bet.ua вирішив звернутися за коментарем з приводу цієї ситуації до народного депутата України та олімпійського чемпіона з греко-римської боротьби Жана Беленюка.

На вашу думку, чи будуть інші країни бойкотувати змагання за участі росіян та білорусів, як обіцяли, або ж бажання брати участь у турнірах та Олімпіаді перевищить цю обіцянку?

Ж.Б: Наразі крім комітету Латвії ніхто не декларував те, що вони готові бойкотувати Олімпійські ігри, якщо будуть допущені представники РФ та РБ.

Слова міністрів або людей, не пов'язаних з олімпійським рухом, я не вважаю за заяви. Тому що єдиний комунікатор з МОК від країн це Національний олімпійський комітет (НОК – ред.) і лише їх слова ми можемо сприймати, як рухомий важіль у цьому питанні.

Я думаю, багато хто буде з нами солідарним, але, якщо дивитися зі сторони їхньої готовності бойкотувати – більшість не готова. Тим більше, що спортсмени цих країн не будуть у захваті від подібної історії.

Що робити спортсменам України, якщо росіян та білорусів таки допустять до змагань? Відмовитися від участі у них, або ж краще подивитися в очі ворога у своїй стихії та перемогти його у спорті?

Ж.Б: Тут вже певне рішення прийняте. Принаймні, ми бачили постанову Кабінету міністрів щодо цього питання. Там навіть є залучення представників Служби безпеки України та санкції щодо федерацій, які братимуть участь у змаганнях, де будуть залучені представники Росії та Білорусі.

Це, по суті, не дасть нашим спортсменам жодної можливості виступати. Тому, я думаю, тут питання закрите. Проте подивимося, до Олімпіади ще 1,5 року. Можливо, до цього часу щось змінитися. Але, якщо, як приклад, брати нашу федерацію, вчора Міжнародною асоціацією боротьби було прийняте рішення щодо допущення росіян та білорусів.

Перший старт ліцензійний – це чемпіонат світу, який проходитиме у вересні цього року і, я так розумію, що наразі вони (росіяни – прим.) допущені до змагань. У якому вигляді – немає значення. Тому що їхня присутність на ЧС не дає змоги виступити нашим борцям.

На вашу думку, як вплине допуск росіян до змагань на спорт України та ситуацію з війною проти РФ?

Ж.Б: Прямого впливу на війну не буде. Це певна дипломатична поразка України у цій сфері. На жаль.

Щодо спорту, то тут вплив серйозний. Це сильний удар по ньому. Посилаючись на рішення уряду, якщо будуть допущені росіяни, то українці не зможуть представляти нашу державу на міжнародних змаганнях. Напевне Кабмін вважає це доцільним у нинішній ситуації. Подивимося.

Що відомо про рішення МОК та уряду України стосовно допуску росіян та білорусів до міжнародних змагань?

28 березня МОК рекомендував міжнародним федераціям допустити спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань з низкою вимог, серед яких нейтральний статус та заборона виступу військовослужбовців  РФ та РБ.

У РФ критерії допуску МОК назвали «неприйнятними», «порушенням прав людини» та «дискримінацією».

31 березня український уряд ухвалив «протокольне» рішення, що наші спортсмени будуть бойкотувати турніри, у яких учасниками будуть представники цих двох країн.

3 квітня у Мінспорту заявили про намір позбавляти статусу національних тих федерацій, які відмовляться бойкотувати такі змагання.

Підпишіться, щоб першими отримувати свіжі новини про світ спорту та онлайн казино

home subscribe background