Бонус
uk language logoУкр
  • ru language logoРосійська
  • uk language logoУкраїнськаcheck icon

Вуельта-2024: Бірюкова вперше в кар'єрі подолала повний велошосейний «Грандтур»

Вуельта-2024: Бірюкова вперше в кар'єрі подолала повний велошосейний «Грандтур»

Українка Юлія Бірюкова взяла участь у другій жіночій Вуельті – одній з трьох найбільших багатодоенок у шосейному велоспорті. Останній, восьмий етап, завершився 5 травня.


Про це повідомляє Суспільне Спорт.


Як виступила українка


На першому етапі — командній «розділці» — Human Powered Health показали 17-й час з переліку 21 команди.


Після трьох наступних етапів поза топ-70 Бірюкова показала на той момент найкращий результат вже на перших гірських перегонах – етапі Уеска – Хака. Наша спортсменка програла лідерці 7:41 хвилини і стала 61-ю.


На наступному гірському етапі – між Тарасоною і Вінуесою – Юлія покращила цей результат — між Тарасоною і Вінуесою — з 59-м часом.


Особистим рекордом українки стало 44-те місце на заключному, «королівському» етапі у Мадриді. Найкоротший етап гонки пролягав на 89 км і також мав гірський профіль.


У підсумковому загальному заліку Юлія посіла 68-ме місце – четвертий результат серед п'яти велосипедисток Human Powered Health, які доїхали Грандтур до завершення.


Із 44-м результатом на останньому етапі Бірюкова також впритул наблизилася до особистого рекорду на всіх «Грандтурах» – у 2022-му українка ставала 43-ю на шостому етапі Тур де Франс.


Результати Бірюкової на Вуельті-2024 за етапами

  1. Валенсія: 17-те місце (командна гонка з роздільним стартом)
  2. Буньйоль — Монкофа: 82-ге
  3. Лусена — Теруель: 73-тє
  4. Моліна-де-Арагон — Сарагоса: 118-те
  5. Уеска — Хака: 61-ше
  6. Тарасона — Вінуеса: 59-те
  7. Сан-Естебан-де-Гормас — Сігуенса: 92
  8. Мадрид: 44-те.


Хто став переможцем Вуельти-2024


У загальному заліку тріумфувала нідерландка Демі Воллерінг з команди Team SD Worx-Protime – з перевагою в 1:49 хвилини над співвітчизницею Ріянною Маркус (Visma–Lease a Bike).


На шляху до титулу Демі виграла два етапи й ще одного разу фінішувала другою – забракло 2 секунди, аби випередити француженку Евіту Мюзік (FDJ—SUEZ) після сходження на Лагуна-Негру. Воллерінг також виграла гірську кваліфікацію. В очковому заліку з двома виграними етапами перемогла Маріанна Вос (Visma–Lease a Bike).


Нагадаємо, у листопаді 2023-го Бірюкова вперше в кар'єрі приєдналася до команди Світового туру UCI – американської Human Powered Health. Від початку сезону найкращим результатом Юлії стало друге місце на класичній одноденці в іспанській Альмерії.


На найбільших багатоденках українка змагалася втретє. У 2020-му вона стартувала на Джиро д'Італія (у складі Lviv Cycling Team), у 2022-му – на Тур де Франс (Arkéa Pro Cycling Team) — в обох випадках мусила достроково зійти з перегонів.

Підпишіться, щоб першими отримувати свіжі новини про світ спорту та онлайн казино

home subscribe background