Бонус
uk language logoУкр
  • ru language logoРосійська
  • uk language logoУкраїнськаcheck icon

РФ та Білорусь не виступлять на Дефлімпійських іграх-2024: Відома причина

РФ та Білорусь не виступлять на Дефлімпійських іграх-2024: Відома причина

Спортсмени з Росії та Білорусі не змагатимуться на зимових Дефлімпійських іграх-2024, які відбудуться з 2 по 12 березня у Ерзурумі (Туреччина).


Про це повідомив очільник Паракомітету України Валерій Сушкевич, передає Суспільне Спорт.


Відомо, що спортивне керівництво цих двох країн, попри послаблення санкцій від Міжнародного дефкомітету, не погодилося з умовами, за яких мало відбутися їхнє повернення. Сурдлімпійський комітет Російської Федерації назвав вимоги ICSD «принизливими» та «дискримінаційними».


Зазначимо, що до вимог для участі російських та білоруських спорстменів у дефлімпійських змаганнях входять наступні пункти:

  • участь виключно в особистих змаганнях (не командних, включно з дуетами) і лише в нейтральному статусі; 
  • демонструвати державну символіку заборонено, а форма учасників має бути узгоджена з виконавчим комітетом ICSD;
  • спортсмени не мають проявляти активної підтримки війни проти України та мати договорів про співпрацю з державними силовими структурами Росії або Білорусі (військовими й органами держбезпеки);
  • спортсмени мають дотримуватися антидопінгових правил і виконати вимоги щодо оцінки порушення слуху, а оплата участі в змаганнях є відповідальністю самих атлетів;
  • атлети мусять підписати декларацію про згоду з вимогами ICSD.


Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення в Україну у березні 2022 року ICSD усунув збірні РФ і Білорусі від змагань для спортсменів із порушеннями слуху, зокрема від літньої Дефлімпіади-2022 у Кашіас-ду-Сулі (Бразилія).


Та у грудні 2023 року ICSD вирішив повернути цих атлетів до міжнародних стартів під своєю егідою з 1 лютого 2024-го. Аналогічно повівся й Міжнародний олімпійський коміттет (МОК) восени 2023-го, а в грудні – олімпійський комітет.


Таким чином Росія та Білорусь мали право заявити своїх спортсменів на Дефлімпіаду-2024 у нейтральному статусі, проте ці команди не будуть представлені на змаганнях попри допуск. За словами Сушкевича, цьому посприяла, зокрема, дипломатична робота української сторони та створення суворих критеріїв «нейтральності» для російських і білоруських атлетів.

Підпишіться, щоб першими отримувати свіжі новини про світ спорту та онлайн казино

home subscribe background