Бонус
uk language logoУкр
  • ru language logoРосійська
  • uk language logoУкраїнськаcheck icon

Олімпіада-2024: Президент МОК зробив заяву щодо росіян та білорусів

Олімпіада-2024: Президент МОК зробив заяву щодо росіян та білорусів

Президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах виступив за допуск «нейтральних» росіян та білорусів до участі в Олімпіаді-2024 у Парижі (Франція).


Про це інформує CNBC, цитуючи очільника МОК.


«Я не думаю, що остаточне рішення ухвалять за кілька днів. Але, гадаю, є чіткі ознаки того, як ми бачимо це, з урахуванням рекомендацій, які надали міжнародним федераціям. Тобто, без команд, гімнів, кольорів, будь-якої національної ідентифікації Росії та Білорусі. 


Проте, з іншого боку, надання можливості спортсменам, які не підтримують війну чи не пов'язані зі збройними силами чи іншими структурами у Росії та Білорусі, виступати як індивідуальні та нейтральні спортсмени, але не як представники своїх країн», – наголосив він.


Бах додав, що наразі система працює на чемпіонатах світу, континентальних турнірах та кубках світу. 


«Гадаю, вона є прийнятною. Українська сторона на 100% не є щасливою від цього, але вони це прийняли, оскільки це можливість для українських спортсменів відібратися на Олімпіаду. Ми всі хочемо сильну українську команду у Парижі-2024», – підкреслив він.


Також глава МОК зазначив, що спорт не може перебувати осторонь політичних процесів. Але вважає за потрібне кооперацію цих складових. Саме тому він хоче повернення спортсменів з РФ та РБ у нейтральному статусі.


«З одного боку, у нас російський уряд, який хоче ігнорувати світ. З іншого – український, який говорить про цілковиту ізоляцію всіх, у кого російський паспорт, що не є можливим, враховуючи наші цінності, а також права людини. 


Не є можливим, з урахуванням олімпійської хартії і того, як ми прийшли до цієї формули, щоб захистити права людей – індивідуальних атлетів, але й щоб покарати уряд Росії за порушення цієї хартії», – резюмував Бах.


Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські та білоруські спортсмени впродовж року майже в усіх видах спорту були відсторонені. І лише у березні 2023-го, після оновлених рекомендацій МОК щодо допуску їх до виступів, частина міжнародних спортивних федерацій почала повертати цих атлетів до змагань.


Однак Комітет досі не ухвалив остаточного рішення щодо майбутнього цих спортсменів на ОІ-2024. 

Підпишіться, щоб першими отримувати свіжі новини про світ спорту та онлайн казино

home subscribe background