Бонус
uk language logoУкр
  • ru language logoРосійська
  • uk language logoУкраїнськаcheck icon

ОІ-2024: Нейтральним спортсменам заборонили брати участь у параді на церемонії відкриття

ОІ-2024: Нейтральним спортсменам заборонили брати участь у параді на церемонії відкриття

Спортсменам з Росії та Білорусі, заявленим на Олімпіаду-2024 у нейтральному статусі, заборонили брати участь у традиційному параді на церемонії відкриття Ігор. При цьому їм дозволять спостерігати за ходою інших делегацій.


Про це стало відомо після чергового засідання Виконавчого комітеті Міжнародного олімпійського комітету (МОК), на якому було затверджено деякі положення щодо нейтральних індивідуальних спортсменів, допущених до ОІ у Парижі.


Відомо, що аналогічний сценарій був реалізований у 1992 році на Іграх у Барселоні для представників Югославії, що розпалася.


Також МОК представив прапор та гімн для нейтральних індивідуальних спортсменів. Гімн не містить слів, цю композицію було створено виключно для демонстрації на ОІ-2024 у разі перемоги відповідного спортсмена. Крім того «нейтральні» прапор та гімн ніяк не пов’язані з національною символікою РФ та РБ.


Ще одне протокольне рішення Виконкому МОК стосується медалей, зароблених нейтральними атлетами – вони не відображатимуться в офіційній медальній таблиці.


Рішення про церемонію закриття Олімпійських ігор, де спортсмени виходять всі разом (без поділу на команди), приймуть пізніше.


Нагадаємо, наразі на Олімпійські ігри-2024 кваліфікувалися 19 спортсменів у нейтральному статусі (12 представників РФ та 7 РБ). Згідно з прогнозами експертів, на ОІ у Парижі зможуть заявитися не більше 36 росіян та 22 білорусів у нейтральному статусі.


На початку грудня 2023-го Виконком МОК допустив росіян та білорусів у статусі «індивідуальних нейтральних спортсменів» до Олімпійських ігор 2024 року. 

Підпишіться, щоб першими отримувати свіжі новини про світ спорту та онлайн казино

home subscribe background